Könyvkedd: A Bánffyhunyadi



A polcomon sok szakácskönyv sorakozik (több is, mint kellene), de van közülük néhány, ami vagy a tartalma vagy a hozzá fűződő emlékek miattt különösen fontos.
Álljon közülük itt elsőként a "Bánffyhunyadi". Már az indítás is impozáns: A jó házikonyha. Igy kell főzni! (!) Összeállította: bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet.
A könyv nálunk régi családi alapmű, mindig csak "családnevén" emlegettük otthon. Két példány szerencsés birtokosa is vagyok. Egy 1990-es új kiadást antikváriumban vettem meg, majd a felmenőktől rám maradt egy két háború közötti könyv, amely már új kötést is kapott.
Bánffyhunyadi Hunyadi Erzsébet (férj. Stiasny Nándorné) elsőként "A háztartás vezetésének tudományát" ismerteti, amiben még XXI. századi szemmel is sok jól alkalmazhatót találni, de olvasás közben hálás szívvel gondoltam Edisontól Josephine Cochrane-ig számtalan feltalálóra.
A receptek előtt minden évszakra közöl mintaétrendeket, és sok olyan alapanyagot használ, ami pár éve került vissza itthon újra a konyhákba, például spárgát, parmezánsajtot.
A recepteket olvasgatni is jó, például a "Makaróni milánói módra (A Francia konyha című fejezetben, csakhogy teljes legyen a képzavar): Füstölt marhanyelvet, sonkát, úrigombát és szarvasgombát vágjunk finom metéltre, adjunk hozzá paradicsomot és egy kevés spanyol mártást és tegyünk bele főtt makarónit, sót és törött borsot. Ez péládul majdnem ugyanaz, amit ezen a néven bármelyik menzán felszolgálnak...
Sajnos csak ritkán és drágán bukkan fel a könyv antikváriumokban, lassan megérett egy új kiadásra.
Magáról Hunyady Erzsébetről keveset lehet tudni, a férje különleges neve viszont sok olyan találatot hoz elő, amely azt bizonyítja, hogy a könyv tehetséges szerzőjének rokonsága sem volt mindennapi: A férj, Stiasny Nándor mérnök a Budapesti Czim- és Lakásjegyzék (1916) szerint a Ferenc körút 36-ban lakott, egy számomra különösen kedves környéken, ott töltöttem első budapesti éveimet albérletben, majd kollégiumban. Stiasny Nándor sokfelé dolgozott, többek között ő tervezte Nagykanizsa r. t. város gyümölcsértékesítő és központi szeszfőzde vállalata pálinkafőzdéjének berendezését. Két neves Stiasny-t találtam még: Stiasny Jenő a Magyar Turista Szövetség alapításában játszott jelentős szerepet, Csobánkán egy pihenő őrzi a nevét. Stiasny Éva pedig Sztehló Gábor Bogár utcai gyermekotthonábban gondoskodott az ott élő fiúkról, sokat köszönhet neki többek között Molnár Ferenc két unokája: Sárközi Mátyás író és Horváth Ádám, aki a Szomszédok rendezőjeként vált ismertté.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések