Könyvkedd: Horváth Ilonka

A mai szakácskönyv is olyan mélyen beépült a családba, hogy becenevén, Horváth Ilonkaként szoktuk hívni. Horváth Ilona szakácskönyve jóval ismertebb, mint a Bánffyhunyadi, sok magyar háztartásabn van belőle példány, újra és újra kiadják. 
Az én példányom 1974-es, a sok használat miatt újra kellett kötni, a korábbi sült csirkés(?) borító helyett elegáns keménykötést kapott.
Horváth Ilona tanárként háztartási ismereteket tanított, első szakácskönyve 1955-ben jelent meg. A háború után minden szempontból nagyot fordult a világ, a társadalmi átalakulások a konyhában is éreztették a hatásukat. A korábbi nagy háztartások, bentlakó személyzet helyét átvették a kis méretű konyhák, ahol a háziasszony maga főzött, ha főzött egyáltalán. Felnőtt egy olyan generáció, aki már nem tanult háztartásvezetést az iskolában, viszont dolgozott, menzán evett.
Horváth Ilonka könyvén érződik, hogy tanár írta, pontos mennyiségeket, részletes leírásokat tartalmaznak a receptjei, kezdő szakácsoknak is alaposan fogja a kezét. A recepteket nézve nagy  a kontraszt a háború előtti szakácskönyvekhez képest, sokkal több "hétköznapi ételt" találunk, és nála a múltkor emlegetett milánói is már olyan, amilyennek a menzáról ismerjük: 

Milánói makaróni (Horváth Ilona receptje)
35 dkg makaróni vagy spagetti
1 adag olasz paradicsommártás
20 dkg sajt
A makarónit a fentiek szerint megfőzzük. Ezalatt elkészítjük az olasz paradicsommártás sonkás-gombás változatát, és a leszűrt makarónira öntjük. Tetejét reszelt sajttal meghintjük.
Az olasz paradicsommártás maga egy tisztességesen megfőzött álatlunk már bolognaiként ismert mártás, ebben cseréli a recept a darált húst sonkára és gombára.

A receptek mellett F. Nagy Angélának köszönnhetően az 1973-as kiadástól kezdve háztartásvezetési és technológiai ismereteket is tartalmaz a könyv, amelynek nagy része szintén máig megállja a helyét. F. Nagy Angéla szintén fontos szereplője a háború utáni magyar gasztronómiának, a Nők Lapja rovatvezetője, a Magyar Konyha főszerkesztője volt, nagy hatással bírt arra, hogy mi főtt otthon a fazekakban a hatvanas évektől kezdve, holott Örkény Istvánhoz még úgy ment férjhez, hogy nem tudott főzni.

Ha valaki most kezd el főzni, néhány jobb honlap/blog mellett ezt a könyvet nyomnám a kezébe.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések